10 September 2010

Salam 'Eid Mubarak


Assalamu'alaikum wbt.

Ramadhan telah pun menutup tirainya meninggalkan umat Islam seluruhnya sebagai bulan yang memberi rahmat dalam pengejaran terhadap pahala berganda di dalam pesta ibadah di bulan Ramadhan. Maka, penggantinya Syawal sebagai bulan kemenangan dan bulan kegembiraan kerana umat Islam telah berjaya melakukan yang terbaik dalam pesta ibadah Ramadhan.

Maka, blog Tajdid Dakwah ingin menyatakan bahawa apabila tiba Syawal maka istiqamah dalam mengharungi perjalanan hidup sama seperti di bulan Ramadhan biarpun amalan itu sedikit tetapi istiqamah lebih baik daripada banyak. Perbanyakkan melakukan amal yang soleh yang mengikuti sunnah Rasulullah SAW.

Akhir sekali, selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri. Salam 'Eid Mubarak kepada semua kaum muslimin. Jangan pula jadikan Syawal bulan yang penuh dengan kesedihan dan kegembiraan yang melampau. Bukan itu caranya. Syawal kita sambut sempena berakhirnya Ramadhan sebagai balasan kerana meraih kemenangan pesta ibadah.

Ibnu Hajar rahimahullah berkata: Dari Jubair bin Nufair ia berkata:

كَانَ اَصْحَابُ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، اِذَا الْتَقَوْا يَوْمَ الْعِيْدِ يَقُوْلُ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ : تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكَ

“Para sahabat Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam apabila bertemu di Hari Raya, sebahagian mereka mengucapkan kepada yang lain: Semoga Allah menerima dari kami dan darimu”. 
(Lihat: Fathul Bari 2/446)

0 Teguran:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More