23 February 2012

Bila Orang Jahil Berbicara

Dunia tanpa sempadan membawa kepada kita satu dimensi tentang perkembangan maklumat yang cukup luas terbuka tanpa sekatan. Tetapi pada ketika wujudnya fenomena baru ini, terdapat juga sebilangan manusia yang memainkan peranan yang kurang bijak iaitu berlagak pandai dalam berbicara mengenai hal-hal berkaitan dengan agama.

Ini merupakan tulisan yang berbentuk santai yang hendak membuka ruang bicara dalam menggunakan akal secara kritis.

- Gambar Hiasan -

Secara umumnya, seorang muslim itu beliau beriman dengan rukun iman dan rukun Islam yang telah diajarkan secara asasnya pada peringkat mukallaf. Kemudian, apabila telah meningkat dewasa, beliau akan terpengaruh dengan pelbagai ideologi, pemikiran, budaya, fahaman dan pergaulan bebas. Di sini, titik mulanya penglibatan seorang muslim kepada kancah yang teruk iaitu sama ada beliau dapat menangkis perkara yang bakal merosakkan kehidupannya sebagai seorang muslim atau menjadi muslim hanya pada nama tetapi tidak menjaga hubungan kepada Allah s.w.t.

Bermula dari sini, kita dapati pola pemikiran seorang muslim ini akan berubah dan bagaimana beliau melakukan input proses dan output. Tindak balas yang positif atau negatif pemangkin kepada kehidupannya yang seterusnya. Jika beliau menerima gejala ini dengan berlapang dada, maka akibatnya sangat buruk dan ia akan mencerminkan wataknya sebagai seorang yang lebih ke arah yang mahukan cara yang negatif.

Oleh kerana itu, apabila muslim seperti ini telah berjaya 'dihidupkan' disebabkan oleh gejala sosial, maksiat berleluasa dan perkara lucah sering menjadi hiburan bahkan terpapar secara awam di Internet, maka ini menyebabkan bahaya yang tinggi apabila golongan seperti ini mahu menunjuk 'alim.

Seseorang itu jika tahu dirinya itu seorang yang tegar kepada gejala sosial, banyak berkata-kata lucah, kesat, mencarut dan memaki hamun, usahlah cuba untuk menjadi hero dalam urusan agama. Ditambah pula jika golongan seperti ini tidak menunaikan solat, banyak membuang masa di Internet dengan perkara yang lucah dan terikut-ikut dengan trend masa kini, maka adakah layak mereka ini untuk bercakap di dalam komuniti atau di Internet tentang urusan agama? Lebih malang bila ada di antara mereka ini yang bercakap dalam hal ini sedangkan mereka tidak tahu akan kesahihan fakta yang mereka sebutkan itu.

Umpamanya, mereka mengatakan tentang kesesatan Wahhabi. Dengan bersemangat dan beria bercakap dengan kawan-kawan sekerja. Namun, hubungannya dengan Allah s.w.t. diabaikan dan bukti yang dibawa pula tidak sahih. Apakah kita dapat menerima perkara yang ditampilkan seperti ini?

Islam itu adalah agama dialog dan hujah. Di dalamnya terkandung pelbagai fakta dan hujah serta nas daripada al-Quran dan hadis. Jika orang seperti ini bercakap mewakili Islam, pasti akan rosak kerana dari segi hubungan dengan Allah s.w.t. sudah terjejas, dari segi akhlak amatlah terjejas dan dari fakta amatlah salah bahkan membawa kedustaan.

Oleh yang demikian, seandainya kita tahu kita ini jahil dan sering melakukan dosa apa perlunya kita berlagak hebat dan 'alim? Renungkanlah bahawa yang lebih utama adalah kita hapuskan dosa yang ada di dalam diri kita dan binalah kehidupan yang baru iaitu membawa diri untuk mendekatkan diri kepada Allah s.w.t. agar dapat mencium bau syurga yang kita idamkan itu.


Wallahu'alam.

Ikmal Johari
Melaka Raya, Melaka
23 Februari/30 Rabiulawal 1433H

1 Teguran:

Mengapakah kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya? Amat besar kebencian disisi Allah jika kamu mengatakan sesuatu yang kamu tidak perbuat! (61:2-3)

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More