30 March 2009

Selesai Kursus Aqidah Perkasakan Diri Menghadapi Syiah

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, selesai sudah kursus aqidah mengenai Syiah yang telah diadakan di Masjid Al-Ghufran, TTDI pada 28-29 Mac 2009. Program ini ana kira amatlah bagus dan wajar kerana ianya memberitahu kepada masyarakat umum mengenai bahayanya konsep ajaran Syiah yang mana kalau lihat Syiah ini telah meluaskan ajaran mereka sehingga ke serata dunia.

Ana amat bersetuju jika diadakan lagi program kursus aqidah seperti ini yang mana pertama kita dapat memantapkan aqidah kita, yang kedua kita dapat mengetahui latar belakang ajaran Syiah dan yang ketiga kita dapat mengetahui cara-cara dan teknik yang berkesan dalam berhadapan dengan Syiah.

Sepanjang kursus yang ana tempohi, ana telah dapat menilai yang mana kaca, yang permata, yang mana fakta, yang mana dusta. Syiah mempunyai ideologi mereka tersendiri yang sememangnya dengki terhadap golongan Sunni. Lihatlah bagaimana mereka mempermainkan sahabat-sahabat Nabi saw dengan mengutuk dan mencerca mereka walhal Nabi saw sendiri mengangkat darjat para sahabat itu sendiri.

Awas kepada masyarakat umum, jangan terjebak pada penyebaran ajaran Syiah yang sesat ini. Fahaman mereka tidak sama dengan fahaman Islam yang disepakati oleh Ahli Sunnah Wal Jamaah. Pegangan ajaran Syiah tidak beza dengan ajaran Yahudi dan Nasrani kerana mengikut pegangan mereka Imam yang ke-12 (Muhammad Bin Hassan al-Askari) telah ghaib dan akan bangkit sebagai Imam Mahdi. Seperti mana Nasrani, mereka juga menunggu ketibaan Imam Mahdi. Tetapi lebih dasyat lagi, mereka mendakwa Imam Mahdi Syiah akan turun untuk menghukum Abu Bakar, Umar, Aisyah dan sahabat-sahabat yang lain dalam peristiwa raj'ah yakni kebangkitan sebelum kiamat.

Kepercayaan mereka tidak terbatas setakat itu. Mereka juga mendakwa bahawa Allah adalah al-bada'. Penyelewengan Al-Quran oleh mereka dengan mentahrifkan Al-Quran itu sendiri. Mereka juga mempercayai bahawa para sahabat telah murtad dan juga kemaksumam oleh imam 12 mereka. Inilah yang menjadi punca bahayanya Syiah terhadap Islam.

Revolusi Iran HARUS diteliti dengan baik oleh masyarakat umum kerana Iran sendiri berfahaman Syiah maka harus berwaspada terhadap tindak-tanduk mereka. Iran antara faktor tersebar dengan meluasnya fahaman Syiah. Iran juga dalang terhadap kejatuhan negara-negara yang kuat seperti Iraq dan Afghanistan. Kini Iraq bakal menjadi negara Syiah yang seterusnya. Di samping itu, negara-negara seperti Yaman, Lubnan, Syria, Bahrain, India dan Pakistan sudah pun tersebar dengan kuat fahaman Syiah ini. Jangan menilai Iran akan membantu Islam. Tidak..Jangan terpedaya kerana Iran tidak akan sama sekali menentang Israel dan AS malah mereka bergandingan.

Oleh yang demikian, ana menyeru sahabat-sahabat sekalian supaya berwaspada dengan ajaran Syiah kerana di Malaysia telah pun tersebar dengan kuat dan sekarang telah dipantau oleh JAKIM. Menurut sumber daripada pembentang kursus iaitu Ustaz Nasim dan Ustaz Samsudin, beliau berkata Syiah Malaysia telah mempunyai markaz mereka di Gombak iaitu Hauzah Ar-Ridho dan di Baling dan Pendang, Kedah.

Awas juga kepada penulis novel terkenal, Faisal Tehrani (nama sebenar Faisal Mohd Musa bukan Faisal Tehrani dan tidak pernah belajar di Tehran) kerana beliau juga pengamal anutan Syiah. Zaini Zainal Abidin, penganalisis politik antarabangsa yang telah masuk ke RTM dalam rancangan Dunia RTM juga pengamal Syiah yang mana beliau mengagung-agungkan Iran. Beliau pernah terlibat dalam ceramah PAS sempena 60 nakbah Palestin dengan membawa modal ceramahnya mengenai Syiah Imamiah. Namun beliau kalah atas soalan yang bertubi-tubi diberikan oleh orang ramai dengan mengelak daripada menjawab soalan yang diberikan. Beliau antara yang dasyat mengutuk perawi hadith yang mahsyur, Abu Hurairah r.a. Kamil Zahari, bekas tahanan ISA 1999 (ditahan ke dalam ISA kerana menyebarkan ajaran Syiah) merupakan aktivis Syiah yang aktif di Malaysia kini bergiat di Hauzah Ar-Ridho, Gombak. Di sana sering kali aktif dalam kegiatan Syiah mereka.

Jadi, awas terhadap kegiatan yang dilakukan oleh puak-puak Syiah yang telah merebak secara senyap-senyap di Malaysia. Maka, cara yang terbaik untuk kita mengelakkan diri daripada terjebak dengan pengaruh Syiah ialah mantapkan manhaj aqidah kita bersandarkan manhaj yang disepakati oleh Ahli Sunnah Wal Jamaah dan mengutamakan salafussoleh (terdiri daripada golongan sahabat, tabiin dan tabii tabiin) insya allah kita tidak akan terpengaruh daripada ajaran Syiah yang amat sesat ini.

Wallahu'alam.

Insya Allah..selepas ini ana akan letakkan artikel mengenai isu-isu Syiah yang telah dikupaskan oleh pakar-pakar hujjah penentang Syiah.

0 Teguran:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More